Εορτη 17ης Νοεμβριου 2017

17 Νοέμβρη 2017! Η εξέγερση των φοιτητών κατά της δικτατορίας και το σύνθημα «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» συγκινεί και συνεπαίρνει τους μαθητές μας περισσότερο από κάθε άλλη επέτειο! Ίσως, γιατί τα γεγονότα είναι πιο πρόσφατα και οι πρωταγωνιστές νεαρά παιδιά σαν κι αυτούς! Φέτος, η επέτειος σημαδεύτηκε με την κακοκαιρία και την τραγωδία στη Μάνδρα και μεταφέρθηκε δυο μέρες μετά!

   Ο στόχος των μαθητών και των καθηγητριών που επιμελήθηκαν τη γιορτή ήταν να κατανοήσει το ακροατήριο τι σημαίνει φασισμός κι ανελευθερία στο λόγο, στον τύπο  και να ξαναθυμηθεί την κλιμάκωση των γεγονότων μέσα στο Πολυτεχνείο, μέσα από ένα βίντεο της κρατικής τηλεόρασης που πρότεινε η φιλόλογος, Ηλιάνα Αναγνωστάκου.

   Ξεκινώντας από το καταγγελτικό ποίημα του Μ.Αναγνωστάκη, «Φοβάμαι» και τα τραγούδια του Μαρκόπουλου σε στίχους του Μ.Ελευθερίου, η γιορτή κορυφώθηκε με το ποίημα του τούρκου ποιητή, Αζίζ Νεσίν «Σώπα, μη μιλάς» και ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση των μαθητών που συμμετείχαν στη γιορτή, για την επικαιρότητα του μηνύματος του Νοέμβρη του ΄73 την οποία συνδιαμόρφωσαν τα παιδιά με τις καθηγήτριες φιλολόγους, Πλούμη Π. και Κούνουπα Σ. Το κοινό πήρε κυριολεκτικά φωτιά, όταν παιζόταν το βίντεο του τραγουδιού «Να σταθώ στα πόδια μου» και τρεις μαθητές μας χόρεψαν πεντοζάλι με την τοπική στολή υπό τους εκρηκτικούς ήχους της κρητικής λύρας!!!

   Έτσι, τιμήσαμε για άλλη μια χρονιά το χρονικό «της φωτιάς», όπως είπε ο συνάδελφός μας, Σωτηρίου Α. στη διάδραση! Τέλος, η διευθύντρια, κ.Κοκκαλιάρη αναφέρθηκε στο μήνυμα του ποιήματος «Αντισταθείτε» του Μ.Κατσαρού.

   Ευχαριστούμε πολύ τις συναδέλφους που εργάστηκαν για το αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο, τα παιδιά που με συναισθηματική φόρτιση και ενθουσιασμό απήγγειλαν, χόρεψαν και συνδιαλλάχθηκαν για την απήχηση του μηνύματος του Πολυτεχνείου στις μέρες μας και τους συναδέλφους και τους μαθητές που το παρακολούθησαν κόσμια!

Απόσπασμα απο την εκδήλωση…