Το ΓΕ.Λ Καμινίων στη Βουλή των εφήβων

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ : ΒΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΡΑΞΗ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.

Στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος : Βουλή των Εφήβων η συμμετοχική ομάδα δράσης  του σχολείου μας ,με το συντονισμό της κυρίας Μαρίας Δόμπροβιτς, επισκέφτηκε τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Εκεί ενημερώθηκαν για το πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση , πώς και από ποιους λαμβάνονται οι αποφάσεις που εφαρμόζονται στα κράτη-μέλη και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους τρόπους με τους οποίους προστατεύεται η ιδιωτικότητα των πολιτών, στον ψηφιακό κόσμο.  

Στα πλαίσια των συζητήσεων για τα δικαιώματα των ανθρώπων, το ενδιαφέρον της συμμετοχικής  ομάδας δράσης  περιστράφηκε, γύρω από τις γυναικοκτονίες. Η Ανθή Παπαδοπούλου, του Α΄4 Τμήματος, κάνοντας μια  έρευνα από τα ΜΜΕ,  έγραψε ένα άρθρο για τις γυναικοκτονίες που έχουν συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία τον τελευταίο καιρό. 

ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Μέσα σε 12 μηνες μετράμε προς το παρόν 16 γυναικοκτονίες. 16 γυναίκες που δολοφονήθηκαν από τον σύντροφο τους, πρώην ή νυν, επειδή τις θεωρούσαν κτήμα τους, επειδή ήταν γυναίκες. Γυναίκες θύματα του εσωτερικευμένου σεξισμού και της πατριαρχίας και της κατάφορης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

1) 17/1/2021 Μεσκλά Χανίων Κρήτης. Τη δολοφόνησε ο σύντροφός της με 17 μαχαιριές
2) 5/4/2021 Μακρινίτσα Πηλίου. Ο σύζυγος έσφαξε την Κωνσταντίνα και τον αδερφό της
3) Φλεβάρης 2021 Κυπαρισσία. Η Μόνικα Γκιους δολοφονήθηκε και θάφτηκε στο τσιμέντο της αυλής της από τον σύντροφό της. Η σορός της βρέθηκε 8 Σεπτέμβρη του 2021
4) 11/5/2021 Γλυκά Νερά. Ο σύζυγος στραγγάλισε την Κάρολαιν και τον σκύλο τους και σκηνοθέτησε ληστεία.
5) 3/6/2021 Αγία Βαρβάρα Αττικής. Ο πρώην σύζυγος τη δολοφόνησε έξω από το σπίτι της.
6) 16/7/2021 Φολέγανδρος. Ο σύντροφος της Γαρυφαλλιάς την έριξε από τα βράχια στη θάλασσα.
7) 3/8/2021 Σωτηρίτσα Λάρισας. Ο σύζυγος ήρθε από Αθήνα και τη σκότωσε με 7 πυροβολισμούς στην ταβέρνα που εργαζόταν.
8) 10/8/2021 Ρέθυμνο. Η Σταυρούλα δολοφονήθηκε με καραμπίνα μέσα στην επιχείρηση της από τον άντρα που είχε απορρίψει ερωτικά
9) 23/8/2021 Θεσσαλονίκη. Την έσφαξε ο σύντροφός της μέσα στο σπίτι της.
10) 22/9/2021 Ρόδος. Η Ντόρα δολοφονήθηκε από τον πρώην της στην μέση του δρόμου με καραμπίνα
11) 30/9/2021 Πόρτο Χέλι Αργολίδας. Ο σύζυγος την έπνιξε με μαξιλάρι.
12) 29/10/2021 Ιεράπετρα Κρήτης. Ο πρώην της Νεκταρίας της έστησε ενέδρα, της επιτέθηκε και την έσφαξε με 8 μαχαιριές.
13) 6/11/2021 Βόλος. Έσφαξε τη νονά του με 42 μαχαιριές και την έκρυψε στο υπόγειο της πολυκατοικίας. Το 2009 με παρόμοιο τρόπο δολοφόνησε και την μητέρα φίλου του.
14) 28/11/2021 Πολίχνη Θεσσαλονίκη. Ο σύζυγος την έσφαξε με 23 μαχαιριές στο κρεβάτι της
15) 29/11/2021 Αγρίνιο. Ο γιος έσφαξε την μητέρα του και επιχείρησε να σφάξει και την ανοϊκή γιαγιά του.
16) 6/12/2021 Λακωνία. Ο σύζυγος την έπνιξε με τα χέρια του.
17) 10/12/2021 Αλεξανδρούπολη. Ο σύζυγος την ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου.

Το γεγονός ότι η καθεμία μας θα μπορόυσε να είναι ένα περιστατικό αυτής της λίστας μας δημιουργεί ένα μόνιμο αίσθημα φόβου και συνάμα βρισκόμαστε σε μια μόνιμη επιφυλακή. Οι γυναικοκτονίες αυτές προήλθαν από τις σχέσεις εξουσίας και εκμετάλλευσης που επικρατούν ανάμεσα στα 2 φύλα. 

Στατιστικά:

  • Στην Βρετανία, 1 γυναίκα δολοφονείται ανά 3 μέρες
  • Στην Σουηδία, 1 γυναίκα κακοποιείται μέχρι θανάτου από τον σύντροφό της ανά 10 μέρες, το οποίο μας κάνει 100 περίπου γυναικοκτονίες τον χρόνο.
  • Στην Ισπανία, 1 γυναίκα δολοφονείται ανά 4 μέρες
  • Στην Γαλλία, 1 γυναίκα δολοφονείται ανά 5 μέρες λόγω κακοποίησης στο σπίτι.

Από αυτές, το 1/3 μαχαιρώνεται, 1/3 φονεύεται με όπλο, 20% στραγγαλίζεται, 10% ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου.

Η βία κατά των γυναικών ορίζεται ως άσκηση λεκτικής/σωματικής δύναμης, εξαναγκασμό και αποστέρηση σε βαθμό που βλάπτει/θέτει σε κίνδυνο την γυναίκα ή στερεί την ελευθερία της, την ταπεινώνει και παράλληλα διαιωνίζει την ανισότητα των δύο φύλων. Η βία αυτή μπορεί να πάρει και παίρνει πολύ συχνά συναισθηματικές, σωματικές, σεξουαλικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. Επιπροσθέτως, συμβάλλει στην κατάργηση της αυτονομίας, της ασφάλειας και της ατομικής ελευθερίας των γυναικών. Η έμφυλη βία οδηγεί στην ταπείνωση, τον εξευτελισμό και την κοινωνικοοικονομική υποτέλεια. Οι προναφερόμενες συνθήκες δημιουργούν ένα αίσθημα παγίδευσης στο θύμα, το οποίο συχνά παρουσιάζει διάφορες ψυχολογικές διαταραχές. Η πιο συχνή διαταραχή απο την οποία πάσχουν γυναίκες- θύματα της έμφυλης βίας είναι η Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή. Ακολουθούν η Αγχώδης και η Μετατραυματική διαταραχή και τέλος οι σωματόμορφες διαταραχές. Κάποιες γυναίκες παρουσιάζουν επίσης σωματικά συμπτώματα, καθώς και αυτοκτονικό ιδεασμό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο θύτης είναι πολύ συχνά “δικό τους” άτομο και το φαινόμενο της έμφυλης βίας έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις με τις ,νεαρής ηλικίας ,γυναίκες να είναι πιο ευάλωτες. 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ:

Έως το 1ο εξάμηνο του 2020 υπήρχε ένα έντονο φαινόμενο αποσιώπησης των έμφυλων χαρακτηριστικών βίας, καθώς τέτοια θέματα θεωρούνταν και συνεχίζουν να θεωρούνται κοινωνικά ταμπού. Ο όρος “γυναικοκτονία” είχε απορριφθεί, έως το 2020 όπου ξεκίνησε να εμφανίζεται μόνο σε εξωτερικά ρεπορτάζ.

Οι γυναικοκτονίες εντάσσονται από πολλούς συντάκτες στα πλαίσια των “ανθρωποκτονιών”, “φόνων”, “δολοφονιών”, συσκοτίζοντας τη διάσταση της σκόπιμης δολοφονίας γυναικών, εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι γυναίκες. Η αποτίμηση της πράξης της γυναικοκτονίας ως φαινομένου με έμφυλες διαστάσεις, θα αποτελούσε μια κριτική ανάλυσή του που θα επέτρεπε την αναγωγή του στην κοινωνική πλαισίωση. Μερικοί συντάκτες/δημοσιογράφοι όμως, αντιμετωπίζουν το φαινόμενο ως ένα κοινωνικό ζήτημα του οποίου οι ρίζες πρέπει να αναζητηθούν στα συστήματα πεποιθήσεων και στα κοινωνικά στερεότυπα που αναπαράγονται ακατάπαυστα στους ρυθμούς της δομημένης πάνω στις έμφυλες ανισότητες κοινωνίας, κάτι το οποίο παλεύαμε και παλεύουμε εδώ και πολύ καιρό να επιτύχουμε εμείς οι γυναίκες. Υπακούοντας στα κυρίαρχα στερεότυπα του βίαιου αρσενικού και της γυναίκας ως εκπροσώπου του «αδύναμου φύλου», οι εικόνες που εξάγονται αποτελούν διαφορετικές εκδοχές του άντρα-δράστη και της γυναίκας-θύματος που ωστόσο γνωρίζουν κάποιες παραλλαγές. Μέσω αυτών των στερεοτύπων, παραθέτουμε τους τύπους των αντρών που απεικονίζονται ως εν δυνάμει δράστες -αν δεν έχουν ήδη γίνει- οι οποίοι κατατάσσονται στις υποκατηγορίες του «μη αποδεκτού» και του «αποδεκτού» δράστη. Συγκεκριμένα ο μη αποδεκτός δράστης, εκείνος που δεν φέρει άλλοθι, ενσαρκώνεται στα πρόσωπα του άντρα- τέρατος, του άντρα- εκδικητή, του άντρα- ιδιοκτήτη. Μία ακόμα εικόνα που επαναλαμβάνεται σε συγγενή μοτίβα είναι εκείνη του «υπερόπτη» καταξιωμένου άντρα, του οικονομικά και επαγγελματικά πετυχημένου και του «διάσημου». Αν οι ποικίλες εικόνες του εν δυνάμει δράστη καταλήγουν μέσω της επανάληψής τους στο στερεότυπο που αναγνωρίζει τον άντρα ως κυρίαρχο και βίαιο αρσενικό, η γυναίκα μετατρέπεται σε θύμα μέσα από τα συστήματα πεποιθήσεων πριν καν θυματοποιηθεί στο πλαίσιο της οικογένειας. Φορέας της θηλυκής ταυτότητας και εκπρόσωπος του «ασθενούς φύλου», η γυναίκα εγκλωβίζεται στην στερεοτυπική σύλληψη της ως θύμα που ενδύεται κάθε φορά διαφορετικούς ρόλους. Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, η έμφυλη βία και συνάμα οι γυναικοκτονίες έρχονται σε έντονη αντιπαράθεση με τα άρθρα 1,2,3,4,5 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρώπινων δικαιωμάτων grk.pdf (ohchr.org) Το θύμα της βίας έχει βιώσει την απώλεια ενός ακέραιου εαυτού και μιας ασφαλούς διαπροσωπικής σχέσης, απώλεια, η οποία έχει ακόμη σοβαρότερες επιπτώσεις από τη στιγμή που σηματοδοτείται από τη χρήση σωματικής βίας.

Η ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ, Ο ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ.

ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑ

Στις 10 Φεβρουαρίου 2022, η ομάδα Συμμετοχικής Δράσης της Βουλής των Εφήβων του σχολείου μας ,συμμετείχε στο Πανελλήνιο Διαδικτυακό πρόγραμμα για την Κυβερνοασφάλεια του Ινστιτούτου Τεχνολογίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Δημοκρατίας στο οποίο μας δόθηκαν κάποιες πληροφορίες καθώς και συμβουλές για το διαδίκτυο αλλά και τον κυβερνοχώρο τις οποίες και θα αναλύσουμε παρακάτω…

Συμβουλές για το διαδίκτυο:

  • Για μέγιστη προστασία του δικτύου σας συνδέστε όλες τις συσκευές στο ίδιο διαδίκτυο(internetofix)
  • Θέτουμε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης, κατά προτίμηση που θα γνωρίζουμε μόνο εμείς, χρησιμοποιώντας   προσωπικά στοιχεία(μέθοδος two factor)
  • ΔΕΝ βάζουμε ποτέ όνομα στο ρούτερ μας όπου να εκθέτει τα προσωπικά μας στοιχεία.
  • Έλεγχος προέλευσης εφαρμογών πριν την εγκατάστασή τους
  • Έλεγχος ρυθμίσεων απορρήτου των λογαριασμών μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε πριν την αγορά ενός νέου τεχνολογικού προϊόντος ή υπηρεσίας:

  • Μπορώ να αλλάξω τον προεπιλεγμένο κωδικό;
  • Είναι κρυπτογραφημένα τα προσωπικά μου δεδομένα;
  • Πραγματοποιεί η συσκευή μου αυτόματες ενημερώσεις ασφαλείας;
  • Γνωρίζω πού αποθηκεύονται τα δεδομένα μου και ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά;
  • Και τέλος, γνωρίζω τι αποκαλύπτει για εμένα η συσκευή μου;

Σημάδια ότι έχει παραβιαστεί ο λογαριασμός μας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

  • Δυσκολία πρόσβασης στον λογαριασμό σας
  •  Λήψη μηνυμάτων που αναφέρουν ότι ο κωδικός πρόσβασης σας έχει αλλάξει αλλά ξέρετε ότι δεν τον έχετε αλλάξει εσείς
  •  Ανάρτηση φωτογραφιών/βίντεο που δεν έχετε ανεβάσει
  • Ακολουθία πολλών ατόμων που δεν γνωρίζετε
  • Σύνδεση από ασυνήθιστη τοποθεσία
  • Λήψη πολλών αγγελιών που σας φαίνονται ανεπιθύμητες

Τρόποι αντιμετώπισης ή πρόληψης της παραβίασης του λογαριασμού σας:

  • Αλλαγή κωδικών πρόσβασης 
  • Αλλαγή στοιχείων σύνδεσης για κάθε άλλο λογαριασμό τον οποίο χρησιμοποιείται με το ίδιο ή παρόμοιο όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης 
  • Χρήση ενός μοναδικού κωδικού πρόσβασης για κάθε λογαριασμό 
  • Φροντίδα του λογαριασμού σας ώστε να είναι πιο ασφαλής 
  • Έυρεση εργαλείων για την προστασία του λογαριασμού σας στις ρυθμίσεις ασφαλείας και απορρήτου
  • Εφαρμογή διαδικασίας ανάκτησης λογαριασμού του παρόχου (σε περίπτωση πλήρους κλειδώματος)
  • Μετάβαση στο κέντρο βοήθειας  του ιστότοπου για συμβουλές

Συμβουλές οι οποίες θα βοηθήσουν τον εντοπισμό και την σύλληψη του απατεώνα αλλά και την πρόληψη περαιτέρω περιστατικών:  

  • Ειδοποίηση παρόχου πως ο λογαριασμός του έχει παραβιαστεί
  • Αναφορά απάτης 
  • Ενημέρωση επαφών ότι ο λογαριασμός του παρόχου έχει παραβιαστεί.

                                                                  Η Ομάδα συμμετοχικής Δράσης 

                                                      του Προγράμματος της Βουλής των Εφήβων